Estimats/des amics/gues del Delta de Llobregat,
Com sempre arriba el solstici d’hivern i aprofitem per mirar de fer balanç!
Al Gener vam iniciar l’any, com es habitual, realitzant el cens d’ocells hivernants a les zones no protegides.
Seguidament, al febrer, vam assistir a la presentació del llibre: Els sistemes naturals del Delta Llobregat, que podreu descarregar gratuïtament aquí. Aquest llibre compte amb la col·laboració de Raúl Bastida, qui ha estat vinculat per molts anys amb S.O.S. DELTA LLOBREGAT.
Al mateix Febrer, vam recollir les imatges de la nostre càmera de fototrampeig i vam poder compartir amb vosaltres noves imatges del retorn dels esquirols vermells al Delta del Llobregat, concretament a la pineda de la Gavà, una pineda amb alts valors naturals però sense cap figura de protecció. Tot seguit, es va publicar la nota de prensa, vam obrir el canal de youtube i, fins i tot, la noticia va aparèixer a TV3.
A l’agost ens vam fer ressò de la confirmació del retorn de la llúdriga al Delta del Llobregat. Una mostra de la millora de l’estat del riu Llobregat i de la importància de donar-li més protecció al riu.
Per continuar donant valor a la pineda de Gavà, al novembre vam realitzar-hi una sortida guiada, on vam poder observar les diferents espècies de picots que hi habiten i, amb molta sort, també vam poder gaudir de l’observació de dos esquirols vermells. Clarament, els esquirols vermells han sigut les estrelles d’aquest any!
Finalment, al Desembre, vam assistir al naixement d’una nova entitat ecologista del Prat de Llobregat: Ni un pam de terra. Entitat que ajudarà a donar a conèixer als veïns del Prat de Llobregat les amenaces del territori, en forma de plans urbanístics especulatius, i lluitarà per defensar-ho.
Al llarg de l’any em continuat, a través de les xarxes socials, amb el noticiari ornitològic #l’altre delta, on mostrem les interessants observacions que es poden fer principalment fora de les zones protegides. Aquestes observacions ens ajuden a donar valor a aquests espais no protegits. Alguns exemples han sigut: un grupet de capons reials prop de la masia de Cal Nani, els tradicionals torlits també prop de Cal Nani, així com les continues observacions de flamencs prop del pont Nelson Mandela. Por la nostre part, us agraïm molt les vostres col·laboracions en forma d’observacions o fotos en aquest noticiari amb esperit “ornito-guerrer”, per tal de continuar donant valor a les zones no protegides.
Malauradament, també em tingut moments dolents, com l’aparició de peixos morts al riu Llobregat, a l’alçada de l’autovia C-31, degut a basaments contaminats al riu, així com els continus episodis de contaminació de la riera dels canyars o l’Olla del rei.
Aquest ha sigut un any de canvis a S.O.S. DELTA LLOBREGAT, especialment per la marxa de la plataforma de Raúl Bastida i Eva Yus, membres que han estat vinculats molts anys a la plataforma. Des d’aquí el nostre sincer agraïment per tota la feina feta, i molta sort amb el seu nou projecte!
Tot i això, no parem en aquesta lluita per salvar el Delta, i ja podeu apuntar a la vostre agenda ecologista un parell de propostes: 18 de Gener: assemblea oberta amb Ni un pam de terra, a les 12h als Jardins de Mon Racó del Prat de Llob. 14 de Març: Manifestació a Gavà, de Salvem el Calamot, en contra del Pla de ponent. Allà i serem!
Bé, ha estat una sort, com sempre, comptar amb tots vosaltres, que ens ajudeu amb els censos, participeu a les nostres activitats o simplement ens seguiu i recolzeu a la xarxa. Pels qui estigueu interessats en col·laborar d’una manera més directa amb la plataforma, podeu contactar amb nosaltres per ajudar-nos a gestionar la plataforma i coordinar més activitats. Junts farem més força!
Una forta abraçada,
S.O.S. DELTA LLOBREGAT.
Foto de corriol petit a l’Olla del rei.
Debats
Encara no hi ha cap comentari.